Med en andens liv i hænderne

 

Hvis man virkelig er i knibe er det godt at have en Nanna, en Kurt, en Jesper, en David, en Frank eller en Jens i nærheden. De ved nemlig ikke bare, hvad man skal gøre for at redde et menneske i overhængende livsfare, de har også haft så megen is i maven, at de har gjort det.
 
Hvis man virkelig er i knibe er det godt at have en Nanna, en Kurt, en Jesper, en David, en Frank eller en Jens i nærheden. De ved nemlig ikke bare, hvad man skal gøre for at redde et menneske i overhængende livsfare, de har også haft så megen is i maven, at de har gjort det.
 
»Jeg tænkte egentlig ikke. Jeg handlede bare,« siger den 15-årige Nanna Munch, der går i 9. klasse på Hedemølle Efterskole ved Bjerringbro. Hun er den yngste af de seks, der er nomineret til prisen som Årets Førstehjælper, som Dansk Røde Kors uddeler for 13. gang i morgen.

Nanna var den 19. november sidste år i erhvervspraktik i receptionen på Golf Hotel i Viborg, hvor en 52-årig mand fik et ildebefindende i hotellets mødelokale.
 
En af de andre mødedeltagere løb ud i receptionen og fik tilkaldt en ambulance, men inden den nåede frem mistede manden bevistheden og lå på gulvet, hvor han vendte det hvide ud af øjnene og havde fråde om munden.
Mens de voksne så hjælpeløst til overtog Nanna situationen og begyndte at give manden hjertemassage samtidig med at hun instruerede en af tilskuerne i at give kunstigt åndedræt.
 
»Jeg afsluttede sidste sommer et førstehjælpskusus på Action-holdet i Bjerringbro Svømmeklub, hvor vore lærere hver uge gave os ti minutters instruktion, så det sad på rygsøjlen,« fortæller Nanna, der bagefter ikke kan huske, hvor længe det varede, inden ambulancefolkene nåede frem og kunne overtage behandlingen.
 
»Men jeg tænker tit på manden, som har overlevet, og det er en dejlig fornemmelse at vide, at jeg har været med til at redde ham,« siger Nanna, der fortsætter i gymnasiet efter sommerferien og håber på at komme til England som udvekslingsstudent.
 
Også Kurt Keldebæk Rasmussen, 49 år, konsulent og fra Hedehusene, fik brug for det førstehjælpskursus, han havde taget i sin svømmeklub, da han sammen med Rigsrevisionens medarbejdere festede efter en aktivitetsdag i DGI-huset. Pludselig stoppede musikken og der blev råbt, om nogen kunne førstehjælp: en 59-årig mand var faldet om på dansegulvet med hjertestop.
 
Mens Kurt Keldebæk Rasmussen gav kunstigt åndedræt, gav den 29-årige fuldmægtig Jesper Andersen, Valby, hjertemassage som han har lært i forsvaret, og de blev ved indtil hjerteambulancen ankom ti minutter senere og overtog redningen.
 
David Henningsen, Korsør, der er 43 år og ISS-vagt ved Storebæltsforbindelsen, måtte give psykologisk førstehjælp, da han en nat på sin vagt fik besked om at der vandrede en mand rundt på motorvejsbroen mod Fyn. David Henningsen kørte ud på broen og da han fik kontakt med manden, stod denne på ydersiden af autoværnet 65 meter over havet og lænede sig ud.
 
I næsten et kvarter talte David Henningsen til manden og kom så tæt på ham, at han kunne stryge ham beroligende over hånden, inden han klatrede tilbage over autoværnet til David, der kørte ham tilbage til betalingsanlægget, hvor der ventede en ambulance med en psykolog.
 
Frank Pedersen, 40 år og montør fra Roslev, arbejdede sammen med en kollega i bunden af en gylletank, de var ved at bygge, da de fem meter høje betonelementer pludselig væltede ned over dem. Frank Pedersen blev kun strejfet, men hans kollega blev klemt fast under et af de tre tons tunge elementer. Kun hans hoved var frit.
 
Med opbydelsen af alle sine kræfter, et koben og en forhammer fik Frank Pedersen ene mand hævet betonelemtet 15 cm fra kollegaens kvæstede krop, mens han hele tiden talte med ham for at sikre, at han var ved bevisthed. Derefter hentede han hjælp på gården og sammen fik de hævet betonelementet yderligere inden redningsfolkene kom. Kollegaen overlevede.
 
Den sidste af de nominerede til Årets Førstehjælper er den 47-årige fuldmægtig Jens Magnild, København, der reddede en kvindelig middagsgæst fra kvælningsdøden ved at lirke en kødklump, halvt så stort som en hønseæg, op af hendes hals, hvor den blokerede luftsvejspassagen.
 
Jens Mangild havde bare en måned tidligere taget et førstehjælpskursus på sin arbejdsplads.
Prisen er på 10.000 kr. og med den håber Dansk Røde Kors at gøre opmærksom på, hvor afgørende den rigtige førstehjælp er for om en person overlever en ulykke eller ej.
 
De seks nominerede, der er indstillet af landets skadestuer, kan måske inspirere andre til at tage et førstehjælpskursus.



Relaterede sider: