Langt flere kan reddes efter hjerneblodprop
Langt flere af de tusindvis af danskere, som hvert år rammes af en blodprop i hjernen, har nu udsigt til at modtage en behandling, som kan hjælpe dem til at overleve den såkaldte akutte apopleksi helt uden eller med meget små mén.
Stort fremskridt
Men erfaringerne med behandlingen har været så gode, at de faglige selskaber, Dansk Neurologisk selskab og Den nationale trombolysegruppe, nu anbefaler at give behandlingen helt op til 4,5 timer efter, at blodproppen er opstået, ligesom det anbefales at ophæve aldersgrænsen. Dermed vil antallet af patienter, der kan nå at modtage trombolyse-behandling, stige fra de nuværende 400-500 om året til 700-800 om året, og på længere sigt kan tallet nå op over 1.000, skønnes det.
Der har længe været gode erfaringer med trombolyse-behandlingen i udlandet, men herhjemme har det trukket ud med at indføre behandlingen med et beredskab, der dækker hele landet hele døgnet.
Beredskab på plads
Først sidste efterår var døgnberedskabet således på plads i alle fem regioner. Nu lægges der så op til at tage et væsentligt skridt til yderligere at løfte kvaliteten af indsatsen for danskere, der rammes af en blodprop i hjernen.
Ude på specialistafdelingerne står man og tripper for at komme i gang, men må indtil videre vente på den endelige faglige udmelding fra Sundhedsstyrelsen og de fornødne initiativer fra regionerne, før man kan komme i gang med at give flere patienter en trombolyse-behandling.
- Det her skal i gang hurtigst muligt, og vi skal nok finde den fornødne økonomi til det, siger formanden for Danske Regioner Bent Hansen (S).
Relaterede sider: